Η εφαρμογή «ecoGator» απογειώνεται. Είναι υποψήφια για τα φετινά βραβεία Ευρωπαϊκής Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW)

Το ecoGator είναι η εφαρμογή, που θα κάνει τα σπίτια μας να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουμε πολλά χρήματα. Η εφαρμογή περιέχει έναν απλό μετρητή, ο οποίος συγκρίνει διάφορα προϊόντα, ως προς την κατανάλωση ενέργειας. Η εφαρμογή ecoGator μπορεί να διαβάσει και να επεξεργαστεί τα δεδομένα της ενεργειακής ετικέτας της ΕΕ, με τη χρήση της ενσωματωμένης κάμερας του κινητού.

 

Η εφαρμογή επιλέχθηκε ως μια από τις τρεις υποψήφιες εφαρμογές, που πέρασαν, στην τελική φάση του διαγωνισμού της EUSEW, στην κατηγορία «Ενεργειακή Αποδοτικότητα». Πρέπει να σημειωθεί ότι η Γραμματεία της EUSEW έλαβε 373 υποψηφιότητες. Οι τελικοί νικητές των βραβείων θα ανακοινωθούν, στην τελετή απονομής βραβείων, στις Βρυξέλλες, στις 16 Ιουνίου 2015.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη, δωρεάν, για κινητά Android και iOS, στα τσεχικά, δανικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, πολωνικά, σλοβενικά και ισπανικά. Η αγγλική εκδοχή είναι υπό σχεδίαση και θα είναι διαθέσιμη, στο ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών, το καλοκαίρι του 2015. 

Η εφαρμογή ecoGator είναι η πρώτη, που μπορεί να σκανάρει και να επεξεργαστεί τα δεδομένα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ετικέτας, χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη κάμερα του κινητού. Η καινοτόμος αυτή λειτουργία της εφαρμογής, δηλαδή το «σκανάρισμα των ενεργειακών ετικετών», προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να καταλάβουν καλύτερα τα δεδομένα της ετικέτας και να έχουν, στη διάθεσή τους, μια σειρά προτάσεων για τις καλύτερες, όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, συσκευές της αγοράς. 

Οι χρήστες, απλά, στοχεύουν, με την κάμερα, τις ενεργειακές ετικέτες, που βρίσκονται πάνω σε ψυγεία, καταψύκτες, πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια ρούχων, στεγνωτήρια ή τηλεοράσεις. Μετά τη σάρωση της ετικέτας, μια φωτεινή ένδειξη υποδεικνύει εάν το συγκεκριμένο προϊόν ανήκει στο 20% του συνόλου των προϊόντων, που βρίσκονται στην αγορά και θεωρούνται ότι εξοικονομούν ενέργεια, σύμφωνα με τα κριτήρια της πλατφόρμας TopTen. Επιπλέον, η εφαρμογή μετράει το ετήσιο κόστος για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τη συσκευή αλλά και το συνολικό κόστος κατανάλωσης ενέργειας, για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που έχουμε θέσει εμείς (π.χ. σε 10 χρόνια). Ακόμη, προσφέρει ένα απλό εργαλείο σύγκρισης διάφορων προϊόντων, αξιολογώντας τα συνολικά κόστη (τιμή αγοράς και διάφορα άλλα κόστη, που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους) και παρέχει μια περίληψη των σημαντικότερων χαρακτηριστικών του προϊόντος (χωρητικότητα, ενεργειακή απόδοση, θόρυβος, διαστάσεις, κ.λπ.), για να μας βοηθήσει να προβούμε, σε οικολογικά σωστές αγορές. 

Το απαιτούμενο σκανάρισμα λειτουργεί στα Anroid αλλά και στα iOS λογισμικά. Εκτός από την απαιτούμενη αναγνώριση εικόνων, η εφαρμογή, επίσης, μπορεί να διαβάζει και κείμενο, που ενδέχεται να περιέχει μια εικόνα, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα, που λαμβάνει. 

Τα «δυνατά» σημεία της εφαρμογής ecoGator είναι τα παρακάτω : 

  • Λειτουργεί πλήρως και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να «επικοινωνήσει», με οποιαδήποτε βάση δεδομένων. Ο χρήστης έχει πρόσβαση, σε ηλεκτρικές συσκευές και στα χαρακτηριστικά, χωρίς καν να συνδέεται, στο διαδίκτυο.
  • Οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε συσκευή, χωρίς να χρειάζεται να διαλέξουν, πρώτα, συγκεκριμένη ενεργειακή κλάση.
  • Η εφαρμογή ανιχνεύει αυτόματα την κατηγορία του προϊόντος, βασιζόμενη στην ενεργειακή ετικέτα, που είναι προσκολλημένη στη συσκευή. 

Συνεπώς, η εφαρμογή ecoGator καλύπτει το κενό πληροφόρησης, που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, στα σημεία πώλησης ηλεκτρικών συσκευών, με την παροχή ενημερωμένων και σύγχρονων συμβουλών, σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα των συσκευών. 

Η ανάπτυξη και η δοκιμή της εν λόγω εφαρμογής αποδείχθηκε ιδιαίτερα περίπλοκη, δύσκολη και χρονοβόρα. Μετά από πολυάριθμες προσπάθειες, με στόχο τη βελτίωση της σάρωσης, τώρα το σκάνερ λειτουργεί, άψογα και καλύπτει ένα μεγάλο αριθμό ενεργειακών ετικετών των προϊόντων, που βρίσκονται, ήδη, στα καταστήματα.  

Εκτός αυτού, η εφαρμογή ecoGator προσφέρει κι άλλες λειτουργίες, οι οποίες είναι σχεδιασμένες να βοηθούν το χρήστη να πάρει μια σωστή απόφαση, πριν προχωρήσει, σε αγορά. Για αυτό το σκοπό, η εφαρμογή παρέχει ένα ενημερωμένο κατάλογο των καλύτερων και αποδοτικότερων συσκευών, που βρίσκονται στην αγορά, η οποία βασίζεται στους καταλόγους προϊόντων του TopTen (το TopTen είναι ένα ανεξάρτητο και διεθνές πρόγραμμα). Ο χρήστης μπορεί να συγκρίνει, άμεσα, τα χαρακτηριστικά των προϊόντων και την ενεργειακή κατανάλωση των επιλεγόμενων συσκευών, με αποτέλεσμα να μπορεί να επιλέξει την αποδοτικότερη συσκευή, ανάλογα με την κατηγορία της. 

Επιπρόσθετα, η εφαρμογή ecoGator παρέχει μια καλοσχεδιασμένη λειτουργία, που μοιάζει με παιχνίδι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε καθημερινή βάση και ενθαρρύνει τον καταναλωτή να υιοθετήσει έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής καθώς θα χρησιμοποιεί, σε καθημερινή βάση, την εφαρμογή αυτή, στο κινητό του. Οι καταναλωτές, δηλαδή, καλούνται να κάνουν πράξη τις γνώσεις τους, απαντώντας σε ερωτήσεις, σχετικές με την εξοικονόμησης ενέργειας. Όλο το περιεχόμενο, που σχετίζεται με συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας, κουίζ και «δοκιμασίες», καθιστά την εφαρμογή πιο ελκυστική στους χρήστες, για να τη χρησιμοποιούν, καθημερινά, ενώ παράλληλα τους βοηθά να αποκτήσουν ουσιαστικές γνώσεις, για το πώς μπορούν να μειώσουν στο σπίτι τους, την κατανάλωση ενέργειας, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν μια καινούρια συσκευή. 

Τον Νοέμβριο του 2014, η εφαρμογή ecoGator βραβεύτηκε, ως «Εφαρμογή της Χρονιάς 2014» από την κύρια τεχνολογική ιστοσελίδα futurezone.at, της Αυστρίας. Ήταν μια από τις δέκα υποψήφιες εφαρμογές, οι οποίες βρέθηκαν στον κατάλογο, με τους τελικούς υποψήφιους, μετά από τη ψήφο χρηστών. Η επιλογή του τελικού νικητή έγινε, από μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, η οποία αναζητούσε εξαιρετική καινοτομία και υψηλό επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών. 

Για να αυξηθεί η χρήση της εφαρμογής αυτής, στην αγορά της ΕΕ, θα αναπτυχθούν και θα προστεθούν και άλλες συμβατές, με την εφαρμογή ecoGator, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον της εφαρμογής και μετά τη λήξη του αρχικού προγράμματος. Με αυτό τον τρόπο, θα εξασφαλιστεί ότι οι λειτουργίες της εφαρμογής ecoGator θα μεταφερθούν και θα τεθούν σε λειτουργία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όλοι οι συνεργάτες έχουν, ήδη, κάνει αρχικές επικοινωνίες, με σημαντικούς παράγοντες της αγοράς, όπως δήμοι, περιφέρειες, πάροχοι ενέργειας και άλλες εταιρίες, που δρουν στον τομέα των υπηρεσιών, για να προωθηθεί η εφαρμογή ecoGator σε όσο δυνατόν περισσότερους καταναλωτές.