Βραστήρας ή ηλεκτρική κουζίνα: τι καταναλώνει λιγότερη ενέργεια;

‘’Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι’’, λέει ο ελληνικός λαός. Το ίδιο συμβαίνει και με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, από τις μικρές ηλεκτρικές οικιακές συσκευές σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια, που καταναλώνουν οι μεγάλες συσκευές. Π.χ. : ένας ηλεκτρικός βραστήρας καταναλώνει περίπου 50% λιγότερη ενέργεια από μια ηλεκτρική κουζίνα, για να θερμάνει την ίδια ποσότητα νερού.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων, δεν καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, από μία ηλεκτρική κουζίνα. Μόνο οι κουζίνες που λειτουργούν με αέριο μπορούν να ‘’ανταγωνιστούν’’ τους βραστήρες. Επομένως, η χρήση του βραστήρα αντί της ηλεκτρικής κουζίνας ή του φούρνου μικροκυμάτων μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος, ενώ παράλληλα προστατεύει και το περιβάλλον. 

Εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια με τους βραστήρες

Όταν βρίσκεται σε λειτουργία, ο βραστήρας θερμαίνει μόνον το νερό. Η θερμότητα εκπέμπεται, σχεδόν άμεσα, σε αυτό και δε χρησιμοποιείται, για να θερμάνει άλλα υλικά, όπως πλαστικά ή μεταλλικά σκεύη. Στην κουζίνα, θερμαίνεται όλη η εστία και όλη η κατσαρόλα, πριν από το νερό. Συνεπώς, ο βραστήρας είναι πολύ πιο γρήγορος, από τις εστίες της κουζίνας και σβήνει μόνος του, μόλις βράσει το νερό.  Αυτό παρέχει μεγάλη ασφάλεια, καθώς η διαδικασία βρασμού δεν είναι ανάγκη να παρακολουθείται, από εμάς. 

Ειδική συμβουλή: Καθαρίζουμε σωστά τον βραστήρα

Ο καθαρισμός του βραστήρα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αυξάνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Η συγκέντρωση αλάτων επηρεάζει την απόδοση του βραστήρα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας και να καταστρέφονται οι ηλεκτρικές θερμαντικές αντιστάσεις. Βραστήρες, στους οποίους οι αντιστάσεις δεν έρχονται σε επαφή με το νερό, μπορούν να καθαριστούν, πολύ ευκολότερα. Αν πρόκειται για κανονική χρήση και ένα μέσο επίπεδο σκληρότητας του νερού, ο βραστήρας θα πρέπει να καθαρίζεται, από τα άλατα κάθε τρεις μήνες. Αν το νερό περιέχει μεγάλη ποσότητα αλάτων, ο βραστήρας πρέπει να καθαρίζεται ακόμα πιο συχνά. Για τον καθαρισμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα χημικά προϊόντα. Όμως το ξύδι ή τα κιτρικά οξέα είναι το ίδιο αποτελεσματικά, με τα χημικά προϊόντα του εμπορίου. 

Καθαρίζουμε το βραστήρα μας με ξύδι: να πως το κάνουμε!

Τοποθετούμε ξύδι, ή έλαιο ξυδιού, στο βραστήρα και το γεμίζουμε με αρκετό νερό, ώστε να καλυφθούν όλες οι επιφάνειές του. Το θέτουμε, σε λειτουργία και βράζουμε το νερό, με το ξύδι. Έπειτα, ξεπλένουμε το βραστήρα και βράζουμε ακόμα δύο ή τρεις φορές νερό, μέχρι να φύγει η οσμή του ξυδιού. Πριν από αυτό, μπορούμε να καθαρίσουμε κάποιες μικρότερες επιφάνειες του βραστήρα, με ένα κομμάτι ύφασμα βρεγμένο με ξύδι και να καθαρίσουμε όποιο σημείο έχει πουρί ή άλλους λεκέδες. 

Βραστήρας: Μερικές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας 

Όπως και με όλες τις υπόλοιπες συσκευές, η σωστή χρήση και ο κατάλληλος χειρισμός είναι σημαντικοί παράγοντες, ούτως ώστε να αποτραπεί η άσκοπη σπατάλη ενέργειας. 

Οι συμβουλές μας, για εξοικονόμηση ενέργειας στους βραστήρες: 

 

  • Γεμίζουμε τους βραστήρες μόνο με την απαραίτητη ποσότητα νερού. Μετρούμε την απαιτούμενη ποσότητα με φλιτζάνια. 
  • Χρησιμοποιούμε το θερμοστάτη του βραστήρα, εάν υπάρχει. Και κάποιες φορές, δεν είναι ανάγκη να βράζουμε το νερό στους 100˚C. Για το πράσινο τσάι, για παράδειγμα, το νερό αρκεί να βρίσκεται στους 60˚C. 
  • Αν χρειάζεται να θερμάνουμε μεγαλύτερες ποσότητες νερού, για να μαγειρέψουμε μακαρόνια ή πατάτες, αυτό θα ήταν καλό να γίνει απευθείας στην κατσαρόλα και όχι, στο βραστήρα, πρώτα, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μεγάλες ενεργειακές απώλειες