Topten Συσκευές

Χιλιάδες ψυγεία, τηλεοράσεις, αυτοκίνητα και άλλα καταναλωτικά ενεργειακά προϊόντα είναι διαθέσιμα στην αγορά. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέξουν σωστά καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες και δεν υπάρχει χρόνος.

 

Με τις ιστοσελίδες της Topten οι καταναλωτές βρίσκουν τα καλύτερα προϊόντα με ένα απλό κλικ. Οι ιστοσελίδες της Topten παρέχουν μια επιλογή από τις καλύτερες συσκευές με ενεργειακή απόδοση.

 

Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στους καταναλωτές, χρησιμοποιούν φωτογραφίες, και περιγραφές τεχνικών προδιαγραφών. Οι ιστοσελίδες είναι ανεξάρτητες και  δεν έχουν επηρεαστεί από τους κατασκευαστές. Η επιλεγμένη μεθοδολογία εξηγείται online και είναι αυστηρή και με διαφάνεια.

Περισσότερες από 85 κατηγορίες προϊόντων έχουν ελεγχθεί σε 19 Ευρωπαϊκές χώρες και έχουν παρουσιαστεί στις ιστοσελίδες Topten, οι οποίες έχουν κατανεμηθεί σε πάνω από 400 τμήματα της αγοράς, τα οποία αντανακλούν τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Ο κατάλογος των Topten

Το EcoTopten είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης και παρουσίασης των καλύτερων συσκευών και προϊόντων, από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας. Στις σελίδες του καλύπτονται διάφορες κατηγορίες προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια, όπως «λευκές συσκευές», συσκευές γραφείου, συσκευές ψυχαγωγίας κ.ά. Στην πρώτη φάση λειτουργίας του, το EcoTopten παρουσίασε τις κατηγορίες ψυγείων, πλυντηρίων, αυτοκίνητων, συσκευών γραφείου και κλιματιστικών, ενώ στη συνέχεια, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της αγοράς, εμπλουτίστηκε με οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα.

Το κριτήριο επιλογής των προϊόντων είναι, κατά κύριο λόγο, η ενεργειακή τους απόδοση. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται και άλλες πληροφορίες που ενδιαφέρουν τους καταναλωτές σχετικά με τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των συσκευών ή γενικότερα των προϊόντων όπως η μάρκα, το μοντέλο, η φωτογραφία του μοντέλου, το κόστος ηλεκτρικής κατανάλωσης, η μέση τιμή αγοράς κ.ά.

Το EcoTopten ανήκει σε ένα Παγκόσμιο δίκτυο παρόμοιων δικτυακών τόπων με την ονομασία Topten. Η ιδέα ξεκίνησε το 2000 στην Ελβετία. Τo 2004 ξεκίνησαν παρόμοιες πρωτοβουλίες – με επιτυχία – στη Γαλλία και την Αυστρία. Το 2006 ιδρύθηκε το Topten International Group (TIG), προκειμένου να υποστηρίξει και να συντονίσει και άλλα εθνικά έργα Topten στο Βέλγιο, την Τσεχία, τη Φιλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Η Ελλάδα δημιούργησε το δικό της δικτυακό τόπο μέσα από το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Ευφυής ενέργεια - Ευρώπη Euro-Topten plus", που ξεκίνησε το 2009.

Κάθε χώρα έχει τον δικό της δικτυακό τόπο, με πρόσβαση μέσω της κοινής ευρωπαϊκής πύλης Topten.eu. Τον Μάρτιο του 2011 το topten απέκτησε την παγκόσμια πλατφόρμα του με συμμετοχή των ιστοτόπων των Η.Π.Α. και της Κίνας.

H ιδέα του Topten δεν ξεκίνησε από το WWF, αλλά πολλά εθνικά γραφεία της οργάνωσης αγκάλιασαν αυτήν την πρωτοβουλία και από την αρχή συμμετέχουν στην υλοποίηση της σε εθνικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εθνικά γραφεία του WWF σε Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο. Αντίστοιχα, το EcoTopten στην Ελλάδα υλοποιείται από το WWF Ελλάς. Άλλοι φορείς που υλοποιούν τους διάφορους εθνικούς δικτυακούς τόπους Topten στην Ευρώπη περιλαμβάνουν τον Γαλλικό Οργανισμό για το Περιβάλλον και την Ενέργεια, την Αυστριακή Υπηρεσία Ενέργειας, το Κέντρο Ενεργειακής Απόδοσης της Τσεχίας, το Ινστιτούτο Wuppertal στη Γερμανία, το Πολωνικό Ίδρυμα για την Ενεργειακή Απόδοση κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε επίσης τις συχνές ερωτήσεις.

Μια ισχυρή ομάδα: εφαρμογή ecoGator και λίστες topten

Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν ξέρουν ποια οικιακή συσκευή να διαλέξουν. Κριτήρια όπως η τιμή, οι ανεξάρτητες δοκιμές προϊόντων και τα εμπορικά σήματα, αλλά και το θέμα της ενεργειακής απόδοσης μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση τους. Μια ανεξάρτητη, εύκολη στην χρήση και φορητή βοήθεια, χρειάζεται επειγόντως. Η νέα εφαρμογή Ecogator μας βοηθάει να βρούμε την πιο ενεργειακά αποδοτική οικιακή συσκευή μέσα σε λίγα λεπτά και είναι πλέον διαθέσιμη για Android και iPhone συσκευές. Κατά την αναζήτηση συσκευών στο smartphone ή στο tablet, η εφαρμογή αυτή, χρησιμοποιεί την τρέχουσα βάση δεδομένων του καταλόγου EcoTopTen. Διαβάστε περισσότερα για την εφαρμογή εδώ.