Μειώνουμε τις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή!

Έχει υπολογιστεί ότι ξοδεύουμε, κάθε χρόνο, περισσότερα από 50 ευρώ, μόνο και μόνο, γιατί αφήνουμε τις συσκευές μας, σε κατάσταση αναμονής. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

  • Οι περισσότερες ηλεκτρικές, ή ηλεκτρονικές συσκευές δεν κλείνουν, από το τηλεχειριστήριο.
  • Για να κλείσουμε, εντελώς, αυτές τις συσκευές, ή χρησιμοποιούμε το κουμπί, που είναι πάνω στις συσκευές, ή τις βγάζουμε, από την πρίζα.
  • Συνδέουμε την τηλεόραση, το dvd player, τον αποκωδικοποιητή και άλλες συσκευές που μένουν σε κατάσταση αναμονής, σε ένα πολύμπριζο, με διακόπτη. Κλείνουμε το διακόπτη και είμαστε σίγουροι ότι δεν ξεχάσαμε κάποιο μηχάνημα, σε κατάσταση αναμονής.

Μαγειρεύουμε αποτελεσματικά

Διατηρούμε πάντα το καπάκι στο τηγάνι και την κατσαρόλα όσο το δυνατόν περισσότερο για να κρατήσουμε την θερμότητα μέσα. Αυτό μας βοηθάει να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στη διάρκεια του μαγειρέματος κατά 50-60%. Επίσης, σβήνουμε το φούρνο και την κουζίνα όσο νωρίτερα μπορούμε και εκμεταλλευόμαστε την θερμότητα που υπάρχει για να μαγειρευτεί το φαγητό. Αν έχουμε, προτιμούμε τον βραστήρα για να βράσουμε νερό για το μαγείρεμα, αντί χρησιμοποιούμε το μάτι της κουζίνας.

Χρησιμοποιούμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας

Με την απαγόρευση των κλασικών λαμπτήρων στην Ευρώπη, αυτοί άρχισαν σταδιακά να εξαφανίζονται από τα ράφια. Όχι όμως χωρίς λόγο. Μια λάμπα 60 Watt καταναλώνει κατά μέσο όρο ηλεκτρική ενέργεια περίπου 15 ευρώ το χρόνο. Μια λάμπα εξοικονόμηση ενέργειας καταναλώνει λιγότερο από 4 ευρώ με συγκρίσιμη απόδοση φωτός.

Αγοράζουμε έξυπνα

Ψάχνουμε για ένα καινούριο πλυντήριο ή ψυγείο; Τότε οι ενεργειακά αποδοτικές συσκευές πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή. Το συνολικό κόστος λειτουργίας μιας συσκευής μπορεί να είναι μεγαλύτερο, από το κόστος αγοράς της. Ας εξοικονομήσουμε χρήματα, αγοράζοντας μια συσκευή, με μειωμένο κόστος λειτουργίας. Για να μην έχουμε υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να δώσουμε προσοχή στην επιγραφή για την ενεργειακή απόδοση που υπάρχει στις συσκευές που σκοπεύουμε να αγοράσουμε.

  • Διαλέγουμε A + + + προιόντα για ψυγεία και καταψύκτες, για πλυντήρια, στεγνωτήρια και πλυντήρια πιάτων.
  • Διαλέγουμε A (ήδη είναι διαθέσιμα A + +) προϊόντα για τηλεοράσεις και ηλεκτρικούς φούρνους.

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα ρούχα μας οικονομικά

Προσπαθούμε να γεμίζουμε το πλυντήριο και το στεγνωτήριο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε χρησιμοποιούμε τα οικονομικά προγράμματα που υπάρχουν στο πλυντήριο μας. Για ελαφρώς βρώμικα ρούχα προτιμούμε να πλένουμε στους 30οC. Οι καινούριες σκόνες πλυσίματος και τα απορρυπαντικά είναι αποτελεσματικά και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Αγοράστε έξυπνα, κερδίστε χρήματα

Πολλές οικιακές συσκευές, όπως τα ψυγεία και οι καταψύκτες λειτουργούν μέρα και νύχτα. Είτε δουλεύουν συνέχεια ή όχι, κατά την αγορά οικιακών συσκευών πρέπει πάντα να έχετε υπόψη σας τις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Για παράδειγμα, ας ρίξουμε μια ματιά στο ψυγείο: υπολογίζεται ότι καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του η ενέργεια που καταναλώνει κοστίζει πολύ περισσότερο από την τιμή αγοράς του. Αυτό σημαίνει πως αξίζει να δώσουμε λίγα παραπάνω χρήματα για να αγοράσουμε μια πιο ακριβή συσκευή, αλλά περισσότερο ενεργειακά αποδοτική συσκευή. Λόγω της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας μιας ενεργειακά αποδοτικής συσκευής, στο τέλος το συνολικό κόστος είναι χαμηλότερο. Ένας φούρνος, ένα πλυντήριο πιάτων ή ένα πλυντήριο δε λειτουργούν όλη μέρα και νύχτα. Παρόλα αυτά η κατανάλωση ενέργειας αυτών των συσκευών είναι σημαντική.