Κηπουρική: Οι καλύτερες συμβουλές μας για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού

Το καλοκαίρι είναι υπέροχη εποχή, αλλά μπορεί να αυξήσει, δραματικά, την κατανάλωση ενέργειας και τους λογαριασμούς νερού. Αλλάζοντας μερικές συνήθειές μας, μπορούμε να εξοικονομήσουμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας, νερού και χρημάτων. Οι πιο σημαντικές συμβουλές, για την κηπουρική, είναι:

  • Κούρεμα γρασιδιού: Στους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, πρέπει να αυξάνουμε το ύψος κοψίματος του χορτοκοπτικού μηχανήματος, για να αφήνουμε ψηλότερο το γρασίδι. Το ψηλότερο γρασίδι διατηρεί, καλύτερα, την υγρασία και για αυτό το λόγο, δεν πρέπει να ρυθμίζουμε το χορτοκοπτικό μηχάνημα πολύ χαμηλά, ή να κουρεύουμε το γρασίδι μας πολύ συχνά. Παρατηρείστε πόσο γρήγορα το κουρεμένο γρασίδι συνέρχεται, μετά τη βροχή Το γκαζόν σας ίσως να μην χρειάζεται τόσο νερό, όσο εσείς πιστεύετε.
  • Ποτίζουμε τα φυτά μας όταν δροσίζει: Ποτίζουμε τα φυτά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί εάν τα ποτίζουμε το μεσημέρι η μεγαλύτερη ποσότητα νερού θα εξατμιστεί. Ποτίζουμε τις ρίζες και όχι τα φύλλα, για να δώσουμε, στα φυτά, το μέγιστο όφελος.
  • Ποτίζουμε γύρω από τα φυτά μας: Για να αποφύγουμε την εξάτμιση μεγάλης ποσότητας νερού, ποτίζουμε, γύρω από τα φυτά και όχι πάνω τους. Δεν ποτίζουμε πολύ συχνά, αλλά όταν το κάνουμε, ρίχνουμε μεγάλη ποσότητα στις ρίζες, για να ενυδατώνονται, από τη ρίζα και να γίνουν πιο γερά.
  • Βαρέλια νερού: Η σκεπή μας μαζεύει δεκάδες χιλιάδες λίτρα νερού, κάθε χρόνο, που, όμως, πηγαίνουν, κατευθείαν, στους υπονόμους. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε μια μεγάλη ποσότητα νερού, εγκαθιστώντας βαρέλια νερού, κάτω από τις υδροροές. Χρησιμοποιούμε τη συγκεντρωμένη ποσότητα νερού, για να ποτίσουμε τον κήπο μας, ή να πλύνουμε το αυτοκίνητό μας. Υπάρχει και ένα ακόμα πλεονέκτημα: το νερό της βροχής είναι «μαλακότερο», από το νερό της βρύσης, για αυτό και είναι καλύτερο, για τα φυτά Το χρησιμοποιούμε και για τα φυτά εσωτερικού χώρου!
  • Χρησιμοποιούμε ποτιστήρι: Το λάστιχο ποτίσματος ή το ποτιστήρι μας μπορεί να καταναλώσουν μέσα σε μια ώρα τόσο νερό, όσο καταναλώνει, σε μια ολόκληρη μέρα, μια τετραμελής οικογένεια. Αντικαθιστoύμε το λάστιχο, με ένα ποτιστήρι, το οποίο γεμίζουμε από ένα βαρέλι νερού, για να επωφεληθούμε και από το μαλακό νερό.
  • Προστατεύουμε τον κήπο μας κρατώντας το έδαφός του υγρό: Χρησιμοποιούμε μικρά βότσαλα και χαλίκια κι έτσι κρατάμε το χώμα υγρό και απομακρύνουμε τα ζιζάνια.
  • Βάζουμε μικρά ηλιακά φώτα, για να φωτίσουμε  τον κήπο μας: Είναι εύκολο να βρεθούν, στα μαγαζιά κηπουρικής και είναι ένας εύκολος τρόπος να εξοικονομήσουμε ενέργεια, στον κήπο μας.