Στεγνωτήρια ρούχων: Οι 10 καλύτερες συμβουλές μας για εξοικονόμηση ενέργειας

Μέχρι πρόσφατα, η ενεργειακή απόδοση δεν αποτελούσε σημαντική  προϋπόθεση, για τους περισσότερους κατασκευαστές στεγνωτηρίων ρούχων. Όμως, τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες ξεκίνησαν να κατασκευάζουν στεγνωτήρια που μειώνουν την υπερβολική χρήση του ρεύματος, ενώ βοηθούν στην εξοικονόμηση χρημάτων, στους λογαριασμούς μας. Άλλα κι εμείς οφείλουμε να κάνουμε κάτι. Με κάποιες απλές ενέργειες, όταν χρησιμοποιούμε το στεγνωτήριο, μπορούμε να μειώσουμε τους μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος.

  • Μειώνουμε το ενεργειακό κόστος του στεγνωτηρίου μας: Ουσιαστικά, το στεγνωτήριο χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, για αυτό το λόγο είναι καλύτερο να στεγνώνουμε τα ρούχα μας, στον καθαρό αέρα, ή σε έναν εσωτερικό χώρο που είναι καλά αερισμένος. Αν, όμως, προτιμούμε την άνεση, που μας παρέχει το στεγνωτήριο ρούχων, τότε,  πρέπει να επιλέξουμε ένα με ενεργειακή κλάση Α+++ ή Α++ , που καταναλώνει, μέχρι και 68% ( ή τουλάχιστον 58%) λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις παλιές συσκευές που είχαν ενεργειακή κλάση Β. Αν χρησιμοποιούμε μια νέα συσκευή, με τις νέες συσκευές μπορούμε να εξοικονομήσουμε, ως και 75 Ευρώ το χρόνο (η σύγκριση κυμαίνεται περίπου στα 0,20 Ευρώ ανά κιλοβατώρα σε ετήσια ενεργειακή κατανάλωση) σε σχέση με τη χρήση μιας συσκευής κλάσης Β.
  • Το καλοκαίρι έρχεται- απλώνουμε τα ρούχα έξω: Όταν έχει καλό καιρό, προτιμούμε να απλώνουμε τα ρούχα έξω παρά να χρησιμοποιούμε το στεγνωτήριο. Έτσι, τα ρούχα μας θα είναι φρέσκα και την ίδια ώρα θα έχουμε εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα.
  • Ξεχωρίζουμε τα ρούχα και μειώνουμε τον όγκο τους: Στεγνώνουμε ίδιου τύπου ρούχα μαζί. Για παράδειγμα, τα ελαφριά συνθετικά στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα, από ότι οι πετσέτες, μπάνιου ή τα μάλλινα ρούχα. Ταξινομούμε τα πλυμένα ρούχα, ώστε να βρούμε μόνο αυτά,  που χρειάζονται στεγνωτήριο.
  • Καθαρίζουμε το φίλτρο του στεγνωτήριου μετά από κάθε χρήση: Ένα βουλωμένο φίλτρο περιορίζει τη ροή και αυξάνει τη διάρκεια στεγνώματος αλλά και την κατανάλωση ενέργειας.
  • Στίβουμε τα ρούχα πριν τα βάλουμε στο στεγνωτήριο: Βάζουμε μόνο τα καλοστημένα ρούχα, μέσα στο στεγνωτήριο. Όσο καλύτερα στίβονται τα ρούχα , τόσο πιο γρήγορα γίνεται το στέγνωμα.
  • Γεμίζουμε πλήρως το στεγνωτήριο: Χρησιμοποιούμε, στο έπακρο την χωρητικότητα του στεγνωτηρίου μας. Μισογεμίζοντάς το, η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται ανά κιλό ρούχων.
  • Ρυθμίζουμε τη διάρκεια: Με το να στεγνώνουμε, υπερβολικά, τα ρούχα μας, δεν κάνουμε μόνο κακό, στο πορτοφόλι μας, αλλά, επίσης κάνουμε κακό, στα ρούχα. Ο στεγνωτήρας έχει αισθητήρα υγρασίας, που απενεργοποιείται, αυτόματα όταν αγγίξει το επιθυμητό επίπεδο ξηρασίας. Η ενσωματωμένη συσκευή ελέγχου εμποδίζει το υπερβολικό στέγνωμα των ρούχων.