Πλυντήρια ρούχων: Οι 10 καλύτερες συμβουλές μας για εξοικονόμηση ενέργειας

Το πλυντήριο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας, στο σπίτι μας. Η κατανάλωση ενέργειας δεν εξαρτάται μόνο από την αποδοτικότητα της συσκευής, αλλά σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο χρήσης του.

Υπάρχουν κάποιοι εύκολοι τρόποι, για να εξοικονομήσουμε ενέργεια, καθώς χρησιμοποιούμε το πλυντήριο. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, θα καταναλώσουμε λιγότερη ενέργεια.

  • Μειώνουμε το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει το πλυντήριό μας: Τα πιο αποδοτικά πλυντήρια, που είναι διαθέσιμα σήμερα, στην αγορά αναγράφουν, στην ετικέτα Α+++ και καταναλώνουν τουλάχιστον 20% λιγότερη ενέργεια από ένα πλυντήριο της τάξης Α+. Όμως, ακόμα και ανάμεσα σε πλυντήρια  ενεργειακής κλάσης Α+++  παρατηρούνται μεγάλες διαφορές,  στην κατανάλωση. Συγκεκριμένα οικονομικά μοντέλα καταναλώνουν μέχρι και 40% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με άλλα, που ανήκουν επίσης στην κλάση ως Α+++. Αν χρειαστείτε βοήθεια, για το τι θα αγοράσετε, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.ecotopten.gr, όπου θα βρείτε χρήσιμες και κατανοητές πληροφορίες.
  • Πλένουμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες: Προκειμένου το πλυντήριό μας να καταναλώνει την ελάχιστη ενέργεια και να γλιτώσουμε χρήματα, μπορούμε να πλύνουμε τα ρούχα μας στους 30 βαθμούς – 40 βαθμούς εξοικονομώντας έτσι ως και 40% της ενέργειας. Οι σύγχρονες σκόνες πλυσίματος και τα απορρυπαντικά λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά,  σε χαμηλότερες θερμοκρασίες,  εκτός αν έχουμε πολύ βρώμικα ρούχα. Η θερμοκρασία του νερού ξεπλύματος δεν επηρεάζει τον καθαρισμό, για αυτό το λόγο, πάντα ρυθμίζουμε το πλυντήριο να ξεπλένει σε κρύο νερό.
  • Γεμίζουμε το πλυντήριο όσο το δυνατόν περισσότερο: Περιμένουμε να γεμίσει, εντελώς, το πλυντήριο, προτού το βάλουμε,  σε λειτουργία. Οι περισσότεροι συνηθίζουν να βάζουν λιγότερα ρούχα, στον πλυντήριο, παρά να το γεμίζουν. Δύο μισογεμισμένα πλυντήρια καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι ένα εντελώς γεμάτο. Μια πρόσφατη έρευνα, που έγινε, σε 109 πλυντήρια, από τη ICRT, το επιβεβαιώνει. Τα πλυντήρια που γεμίζουν μόνο στο 40% της χωρητικότητάς τους, αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας, από 42% ως 95%, ανά κιλό υφάσματος. Παρόμοια αποτελέσματα έδειξαν και για την κατανάλωση νερού, καθώς ως και 90% παραπάνω νερό καταναλώνεται, ανά κιλό ρούχων.
  • Επιλέγουμε οικολογικά προγράμματα: Τα οικολογικά προγράμματα είναι γνωστό ότι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και νερό, αλλά το πλύσιμο και το στίψιμο σε αυτόματα προγράμματα διαρκούν περισσότερο. Όταν ο χρόνος αυξάνεται, μπορούμε να επιλέξουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες, κάτι το οποίο μας εγγυάται το ίδιο αποτέλεσμα καθαριότητας. Εξοικονομούμε, όμως, ενέργεια.
  • Σβήνουμε το πλυντήριο: Βεβαιωνόμαστε ότι το πλυντήριο έχει βγει, από την πρίζα, όταν δεν είναι σε λειτουργία, διαφορετικά, καταναλώνει ρεύμα.