Πλυντήρια πιάτων: Οι 10 καλύτερες συμβουλές μας για εξοικονόμηση ενέργειας

Μαζί με το πλυντήριο ρούχων και το στεγνωτήριο, το πλυντήριο πιάτων είναι ένας από τους σημαντικότερους καταναλωτές ενέργειας, μέσα στο νοικοκυριό. Στην Ελλάδα, τα ¾ των νοικοκυριών έχουν πλυντήριο πιάτων. Εξαιτίας της σημερινής ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης, τα πλυντήρια πιάτων καταναλώνουν περίπου το μισό της ενέργειας, σε σχέση με 20 χρόνια πριν. Ακόμη, η κατανάλωση νερού μειώθηκε, στο 60%.

Είτε αγοράζοντας ένα νέο πλυντήριο πιάτων, είτε χρησιμοποιώντας το ήδη υπάρχον, θα πρέπει να εξοικονομούμε ενέργεια, αλλάζοντας τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε: 

  • Ενεργειακές κλάσεις Α, Α+, Α++, Α+++: δεν καταλαβαίνουμε τις διαφορές μεταξύ τους; Σήμερα το πιο αποδοτικό ενεργειακά πλυντήριο ρούχων αντιστοιχεί, στην ενεργειακή κλάση Α+++ και χρειάζεται ως και 30% λιγότερη ενέργεια, από ότι ένα που ανήκει στην κλάση Α. Έτσι, οι νέες συσκευές της ενεργειακής κλάσης Α είναι σχετικά ενεργοβόρες. Στην ΕΕ, οι συσκευές που κατατάσσονται κάτω από την κατηγορία Α δε μπορούν πλέον να διατίθενται στη αγορά από τους κατασκευαστές. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τον οικολογικό σχεδιασμό, από το τέλος του 2011, οι νέες συσκευές πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της ενεργειακής κλάσης Α, ενώ από το Δεκέμβριο του 2013, επιτρέπονται μόνο να πωλούνται οι συσκευές με κλάση Α+.
  • Το μέγεθος: Όταν αγοράζουμε ένα πλυντήριο πιάτων, σκεφτόμαστε πρώτα για πόσα άτομα θα χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να διαλέξουμε το κατάλληλο.
  • Είναι προτιμότερο να πλύνω εγώ ο ίδιος τα πιάτα, ή να χρησιμοποιήσω το πλυντήριο πιάτων; Το πλύσιμο των πιάτων στο πλυντήριο είναι σίγουρα ευκολότερο από ότι να τα πλύνουμε εμείς οι ίδιοι μετά από κάθε γεύμα. Αλλά το πλυντήριο πιάτων είναι πολύ πιο αποδοτικό, σε νερό και ενέργεια από το πλύσιμο στο χέρι. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόννης έδειξε ότι, η ίδια ποσότητα πιάτων χρειάζεται περίπου 25% περισσότερη ενέργεια και σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο νερό, αν πλυθεί στο χέρι σε σχέση με το πλυντήριο.
  • Γεμίζουμε σωστά, το πλυντήριο πιάτων: Το πλυντήριο πρέπει να γεμίζει πλήρως. Με αυτό τον τρόπο, μειώνουμε τον αριθμό των πλύσεων, που χρειάζονται μέσα σε μια εβδομάδα και έτσι, εξοικονομούμε ενέργεια και χρήματα.
  • Επιλέγουμε οικολογικά προγράμματα: Αυτός είναι ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος πλυσίματος πιάτων Τα οικολογικά προγράμματα χρειάζονται πολύ λιγότερη ενέργεια και νερό.
  • Δε χρειάζεται να ξεπλύνουμε τα πιάτα, πριν τα τοποθετήσουμε μέσα στο πλυντήριο πιάτων: Δε χρειάζεται να κάνουμε αυτή τη διαδικασία , εκτός αν τα πιάτα είναι πολύ λερωμένα. Τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων κάνουν εξαιρετική δουλειά ακόμη και με τα πολύ βρώμικα πιάτα.