Μικρές συσκευές: Οι καλύτερες μας συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας

Οι μεγάλες συσκευές, όπως είναι τα ψυγεία και τα πλυντήρια πιάτων, έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ, που καταναλώνουν σχεδόν το 1/3 της ενέργειας, συγκριτικά με 20 χρόνια πριν. Όμως, το ίδιο δε μπορούμε να πούμε, για τις μικρότερες συσκευές αφού η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτή την κατηγορία, αυξάνεται γρηγορότερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία. Σήμερα, οι μικρές συσκευές ευθύνονται για το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, στο σπίτι μας και το ποσοστό αυτό αυξάνεται με ρυθμό 5%, ετησίως. Η ενέργεια, που καταναλώνουν αυτές οι συσκευές έχει υπερδιπλασιαστεί, από τη δεκαετία του 1970.

Οι μικρές συσκευές βρίσκονται, κυρίως, στην κουζίνα, όπως είναι βραστήρες, καφετιέρες, τοστιέρες, τα μικρά φουρνάκια, τα μπλέντερ, ηλεκτρικά τηγάνια, κτλ. Όμως, η κατηγορία των μικροσυσκευών είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς περιλαμβάνει και συσκευές, που βρίσκονται εκτός της κουζίνας, όπως είναι οι λάμπες, οι ηλεκτρικές σκούπες, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, ενυδρεία, σίδερα, πιστολάκια μαλλιών κλπ.

Ο κύριος λόγος για την έλλειψη προόδου, σε αυτή την κατηγορία συσκευών, είναι η απουσία ενεργειακών προτύπων. Η ενεργειακή απόδοση των συσκευών καθορίζεται, από δύο νομικά εργαλεία: την οικολογική σχεδίαση , η οποία ρυθμίζει την ελάχιστη ενεργειακή απόδοση, για τα προϊόντα, και την ενεργειακή σήμανση η οποία επιτρέπει τη σύγκριση, μεταξύ των προϊόντων. Η πρόοδος των μεγάλων συσκευών, στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης οφείλεται στη συμμόρφωσή τους με τους κανονισμούς και τα πρότυπα. Αντιθέτως, οι μικρές συσκευές δεν έχουν τέτοια στάνταρ. 

Πολλές από τις σημερινές μικρές συσκευές καταναλώνουν ενέργεια, ακόμη και όταν δεν είναι σε λειτουργία. Μέχρι και το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται, από ηλεκτρικές συσκευές, «χάνεται», όταν είναι εκτός λειτουργίας. Οποιαδήποτε συσκευή, με ψηφιακή οθόνη, ή που φορτίζεται στην πρίζα, ανήκει στην κατηγορία των συσκευών, που διαρρέουν ενέργεια. Ένα μέσο νοικοκυριό “διαρρέει” περίπου 50 Watts ηλεκτρικού ρεύματος.

Συμβουλές για τις μικροσυσκευές:

Για να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, καθώς χρησιμοποιούμε μικρές ηλεκτρικές συσκευές, ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές: 

  • Χρησιμοποιούμε τη μικρότερη συσκευή, για να κάνουμε τη δουλειά μας (για παράδειγμα, αντί να χρησιμοποιήσουμε τα μάτια της ηλεκτρικής κουζίνας, χρησιμοποιούμε το φούρνο μικροκυμάτων, για να ζεστάνουμε ροφήματα και φαγητό).
  • Οι συσκευές, που εκπέμπουν θερμότητα χρειάζονται περισσότερη ενέργεια από αυτές, που δεν εκπέμπουν.
  • Σκεφτόμαστε την χειροκίνητη εναλλακτική λύση. Για να ανοίξουμε μια κονσέρβα, με τα χέρια μας, απαιτείται μόνον ανθρώπινη ενέργεια
  • Χρησιμοποιούμε το «έξυπνο πολύμπριζο», ή βγάζουμε την πρίζα από τη συσκευή, όταν δε λειτουργεί. Ακόμη και όταν κλείνουμε τις συσκευές, μερικές φορές, καταναλώνουν ενέργεια, καθώς βρίσκονται, σε κατάσταση αναμονής. 

Συμβουλές για ηλεκτρικούς βραστήρες

  • Είναι πιο αποτελεσματικό να ζεστάνουμε νερό, σε έναν ηλεκτρικό βραστήρα, παρά στο μάτι της κουζίνας, ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
  • Βράζουμε μόνο την ποσότητα νερού, που θα χρησιμοποιήσουμε. Για αυτό το λόγο πρέπει να έχουμε το ελάχιστο γέμισμα που χρειαζόμαστε. Αν γεμίζουμε, υπερβολικά, το βραστήρα σπαταλάμε ενέργεια.
  • Είναι πιο αποδοτικό ενεργειακά και ασφαλέστερο, εάν ο βραστήρας να έχει αυτόματο κουμπί κλεισίματος και λαβή, που να είναι ανθεκτική, στη θερμότητα.
  • Καθαρίζουμε τον βραστήρα συχνά με βρασμένο νερό και ξύδι για να απομακρύνουμε τα άλατα τα οποία μειώνουν την απόδοση του βραστήρα 

Συμβουλές για φουρνάκια:

  • Το φουρνάκι είναι ενεργειακά πιο αποδοτικό, από ένα συμβατικό φούρνο Είναι γρηγορότερο και πιο πρακτικό, για μαγείρεμα μικρών ποσοτήτων φαγητού.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι υπάρχει χώρος, γύρω από το φουρνάκι, που θα επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα.