Ενεργειακή απόδοση στην ψύξη – Συμβουλές αγοράς συσκευών

Χρησιμοποιείτε ψυγείο, καταψύκτη ή έναν ψυγειοκαταψύκτη; Όλες αυτές οι συσκευές λειτουργούν μέρα-νύχτα και καταναλώνουν ενέργεια 365 μέρες τον χρόνο. Μπορείτε να παρατηρήσετε την σταθερή λειτουργία της συσκευής και από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Για αυτό αξίζει να επιλέξουμε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, αν αποφασίσουμε να αγοράσουμε μια καινούρια συσκευή. Έτσι θα εξοικονομήσουμε και ενέργεια αλλά και χρήματα. Οι συμβουλές μας και η εφαρμογή EcoGator θα σας οδηγήσει να βρείτε τις πιο ενεργειακά αποδοτικές και σωστές συσκευές για τις προσωπικές σας ανάγκες.

Ποιά συσκευή σας ταιριάζει καλύτερα;

Η κατανάλωση ενέργειας, το μέγεθος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι πολύ σημαντικά κριτήρια για την απόφαση αγοράς. Πρώτα όμως θα πρέπει να σκεφτείτε την συμπεριφορά των χρηστών στο σπίτι σας. Εδώ είναι κάποια παραδείγματα:

Θα αγοράσετε ένα ψυγείο με ή χωρίς καταψύκτη;

Σε περίπτωση που ήδη χρησιμοποιείτε έναν καταψύκτη στο σπίτι σας, θα πρέπει να διαλέξετε ένα ψυγείο χωρίς καταψύκτη. Διαφορετικά, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ψυγεία με ενσωματωμένο καταψύκτη ή ψυγείο-καταψύκτη με ξεχωριστή κατάψυξη. Για μικρή χωρητικότητα, σας συνιστούμε ένα καταψύκτη χωρητικότητας από 50 ως 80 λίτρα, ενώ για μεγάλη χωρητικότητα προτείνουμε από 100 ως 130 λίτρα. 

Αποφασίστε για το σωστό μέγεθος!

Η μέγιστη χωρητικότητα του ψυγείου σας εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων που ζουν στο σπίτι σας. Πράγματι, ένα μεγάλο ψυγείο καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ότι ένα μικρό ψυγείο, ακόμα αν και τα δυο έχουν την ίδια αποδοτική κλάση. Τα νοικοκυριά με 1 ή 2 άτομα μπορούν να διαλέξουν ένα ψυγείο με χωρητικότητα μεταξύ 100 και 140 λίτρα. Για κάθε επιπλέον άτομο απλά προσθέστε 50 λίτρα.

Επιπλέον τεχνικά χαρακτηριστικά – μια παγίδα κατά την τελική απόφαση

Τα επιπλέον χαρακτηριστικά όπως το σύστημα αυτόματης απόψυξης, το CoolPlus ή η δυνατότητα προστασίας των παιδιών κάνουν πιο δύσκολη την τελική επιλογή. Φτιάξτε μια λίστα με τις πιο σημαντικές λειτουργίες που πρέπει να έχουν οι συσκευές που θα αγοράσετε και βάλτε τες σε προτεραιότητα.

Προσέξτε την κατανάλωση ενέργειας όταν αγοράζετε ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη

Βρήκατε την καλύτερη συσκευή που σας ταιριάζει; Τότε πρέπει να ελέγξετε την κατανάλωση ενέργειας πριν την αγοράσετε. Η ενεργειακή σήμανση σας προσφέρει όλες τις σημαντικές πληροφορίες και κάνει δυνατή την σύγκριση με άλλες συσκευές. Αυτή την στιγμή η απόδοση της κατηγορίας Α+++ είναι η καλύτερη επιλογή για καταψύκτες και ψυγεία. Κατά μέσο όρο μια συσκευή Α+++ καταναλώνει 20% λιγότερη ενέργεια τον χρόνο από μια συσκευή Α++. Επομένως, αξίζει να ξοδέψετε λίγα περισσότερα χρήματα για μια πιο ακριβή συσκευή αλλά πιο ενεργειακά αποδοτική συσκευή. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα μειωθεί από την χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και μέσα σε μερικά χρόνια θα έχετε κάνει απόσβεση αυτής της αγοράς. Αν υποθέσουμε ότι έχει κατά μέσο όρο ζωής 15 χρόνια τότε μπορείτε να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα.